item11a1
item1
De Via Gulia-Route

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

De Geul

De Geul (‘Göhl’ in het Duits, ‘Gueule’ in het Frans) met haar stroomgebied kan in zekere zin worden beschouwd als een natuurlijk symbool van de grensoverschrijdende dimensie van de Euregio. Ze ontspringt vanuit meerdere bronnen in het Belgische bosgebied tussen Köpfchen en Lichtenbusch, in de buurt van de Duits-Belgische grens ten zuiden van Aken. De mooiste en meest zichtbare bron is een bronmeer in het bos, op zo'n 300 m ten noorden van het uitgangspunt van de Via Gulia. De kleinere waterstroompjes die in de Geul samenkomen, zorgen ervoor dat deze stroom al na enkele kilometers aanzwelt tot een klein riviertje dat zich een weg doorheen het land van Eupen, Herve en het Heuvelland baant. Ze stroomt in totaal 20 km door België en 38 km door Nederland en mondt nabij Voulwames uit in de Maas. Het is de snelst stromende rivier van Nederland, wat ook niet echt verwonderlijk is aangezien ze over het tamelijk korte traject een hoogteverschil van 238 m overbrugt. Het Geuldal heeft op veel plaatsen nog zijn natuurlijke en oorspronkelijke vorm maar toch heeft de mens er lange tijd zijn stempel op gedrukt en het landschap beïnvloed. De resem molens langs de rivier getuigt van een intensieve industriële activiteit, meer bepaald van de voormalige exploitatie van zink- en loodmijnen nabij Kelmis en Plombières. Door deze mijnbouwactiviteiten raakten de bodems in het rivierdal bovendien vervuild met zware metalen. Bijgevolg ontwikkelden zich hier aangepaste plantensoorten, denk maar aan het zinkviooltje dat uitgroeide tot het symbool van het Geuldal.

Een duidelijk voorbeeld van hoe de mens aangrijpend ingreep in het natuurlijke verloop van de Geul is zonder meer de aanleg van het rioleringsstelsel en de “duiker” onder het Julianakanaal, net voor de monding in de Maas, maar ook de omleiding van de rivierbedding achter het kanaal om een nieuw havenbekken te kunnen aanleggen!

Wie door het Geuldal wandelt, zal in de eerste plaats kunnen genieten van de natuur met haar zeldzame galmeiflora en het prachtige landschap. En voor wie nog meer over deze regio wil te weten komen, heeft het Geuldal talrijke legendes en geschiedenissen te vertellen. Het is dan ook echt een gebied dat de moeite waard is, niet alleen om zijn kennis te verrijken maar ook om echt van dichtbij te beleven. En wil je dit grondig doen, dan trek je er best een paar dagen voor uit. Hotels, pensions, vakantiewoningen en -parken, campings en boerderijen bieden u graag onderdak en garanderen een aangenaam verblijf in de streek tussen Eupen en Valkenburg.

Maar u moet zeker ook wat tijd overhouden voor een bezoekje aan het Geuldal want daar kunt u mensen leren kennen die vaak ook heel mooie verhalen kunnen vertellen. U hoeft echt niet ver te zoeken om in een dorp of bij de kerk of in de omgeving een café, een restaurant of een terrasje te vinden.

De Via Gulia is opgesplitst in een hoofdweg van de bron tot aan de monding (52,8 km) en drie zijwegen, met name van Rabotrath naar Kelmis (8,4 km), van Welkenraedt naar Moresnet (14,6 km) en van het Drielandenpunt naar Plombières (5,9 km). Deze in totaal 81,7 kilometers liggen allemaal in een licht glooiend landschap. Daarnaast zijn er nog twee verbindingswegen of uitwijkroutes die echter alleen op de themakaart van het Geuldal te vinden zijn. De eerste weg is een ruim 4 km lange verbindingsweg van Welkenraedt naar Rabotrath. Hij kan worden gebruikt om in Rabotrath te komen of om van daaruit naar ergens anders te gaan. De tweede weg is een goeie 9 km lang en verbindt Henri-Chapelle met Sippenaeken boven het Gulpdal en gaat langs de plaatsen Hombourg en Beusdael.

carte de la vallée de la Gueule
Kaart
item14
item15
Nach oben
Nach oben
Plombieres

Klicken Sie die einzelnen Punkte an für mehr Informationen.

Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres
Plombieres

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13a
Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres Plombieres